להלן רשימת ספרים מדעיים של מגילות ים המלח וספרים חיצוניים בחלוקה לארבע קבוצות (בסדר חשיבות ועדיפות), כאשר אם הספר עלה למרשתת – מסומן קו תחתון של קישור בשם הספר, אם לאו – הקישור בסוגריים מפנה רק לפרטיו):

  1. ספרים מדעיים של מגילות קומראן שהם בין הספרים החיצוניים:

ישנן עוד מגילות רבות שלא זכו עדיין לספר מדעי שכזה. מטרת אתר זה היא כאמור לעודד מחקר מסוג זה (מאמרים אקדמאיים נכתבים חדשות לבקרים, אך סגנונן וחסרונם את מלל המגילה אינו מתאים לקורא הפשוט) והנגשתו לציבור הרחב.

  1. ספרים מדעיים של מגילות קומראן שאינם בין הספרים החיצוניים:

מגילת המקדש (ידין, 1990, מעריב. או: 1977, החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה), פשר חבקוק (ניצן, 1986, ביאליק), מגילת מלחמת בני אור בבני חושך (ידין, 1957, ביאליק), מגילה חיצונית לבראשית (אביגד, 1957, מאגנס), ירושלים החדשה (חיוטין, 2003, בבל; אבי סולומון, 2006), מגילת הסרכים (ליכט, תשנ"ו, ביאליק), מגילת ההודיות (ליכט, תשנ"ו, ביאליק), הנחושת (לוריא, תשכ"ד, קרית ספר); דברי המאורות (חזון).

קימרון הוציא ההדרה (ללא פירוש) של החיבורים העבריים א' ב' ג'.

  1. ספרים מדעיים של מגילות קומראן שהם כן בין הספרים החיצוניים:

היובלים (ורמן, 2015, יד בן צבי), בן סירא (סיגל, 2013, ביאליק).

ספרים אלו הוצאו בשתי מהדורות (כהנא - פגו זכויות היוצרים [וניתן למצואם במרשתת), הרטום - שפירושו רחב ועדיף): חנוך, צוואות השבטים, היובלים, 5 פרקי תהילים של התנ"ך הסורי פשיטתא, תפילת מנשה, ספר טוביה, בן סירא, אגרת ירמיהו.

  1. ספרים מדעיים של ספרים חיצוניים שאינם במגילות קומראן:

ספר יהודית (גרינץ. ייתכן שקטע שרד במגילה בארמית), מקבים א' (רפפורט), מקבים ב' (שוורץ), חזון/עזרא הרביעי (ליכט). דברי גד החוזה (מאיר בר אילן, 2015).

ספרים אלו הוצאו בשתי מהדורות (כהנא - פגו זכויות היוצרים, הרטום - שפירושו רחב ועדיף):  אגרת אריסטראס, אדם וחווה, דברי איוב עזרא הרביעי, חזון ברוך בן נריה, יוסף ואוסנת, מזמורי וחוכמת שלמה, עליית ישעיהו, עליית משה, צוואת אברהם, תוספת למגילת אסתר, תוספת לספר דניאל (ייתכן וכן וספר שושנה כן בין המגילות 551Q4 בארמית). קדמוניות המקרא רק בהוצאת הרטום.

מקבים א' (רפפורט), מקבים ב' (שוורץ), חזון/עזרא החיצוני (ליכט), ספר יהודית (גרינץ).

ספר קרוב: מגילת תענית (ורד נעם).

מבוקש עזרתכם לקידום פרוייקט להנגשת מלל מגילות קומראן/ים המלח לצד פירושם המדעי לקהל הרחב במרשתת[1], באמצעות אתר אינטרנט המיועד לכך.

מבוקש לפנות לבעלי זכויות ספרים אלו וקרובים אליהם כדי לקבל את הסכמתם לפרסום מקוון חינמי של ספרים אלו באתרם או באתרים אחרים (ניתן גם באתר זה).

המטרה: לחשוף את הציבור, בעיקר היהודי הקורא עברית (השאיפה שבהמשך יתוסף אתר דומה באנגלית), לאוצר הבלום של ספרות מגילות קומראן המהוות את הספרייה היהודית-כוהנית הקדומה ביותר. השלב הראשון הינו חשיפה לספרי מהדורות מדעיות של פירוש מגילות עיקריות. השלב השני הוא העלאת המלל-טקסט של מגילות קומראן[2]. אין תכנון להנגשת מלל מאמרים ומחקרים.

הפרויקט מבקש להציג באתר אינטרנט אחד שייקרא כמו: 'פירוש למגילות קומראן' ובו ספרי מחקר (מהדורות מדעיות,  להלן רובן), כאשר כל ספר עוסק במגילה אחת שכוללת פרקים כמו: מבוא נרחב, המלל-טקסט של אותה המגילה עם השלמות/ההדרה החוקר, פירוש.

מקצת החשיבות והיתרונות:

  • ערכי ויקיפדיה יפנו קישורים למלל או לפירוש של ספרי האתר, הן מערכים שונים ומגוונים מהמושגים הישירים על המגילות (כגון: עמי קדם, רפואה אלטרנטיבית, חוכמת המוסר, כהונה, כתות, היסטוריה בית שני, חנוכה וחשמונאים, מצדה, גניזת קהיר, קראים).
  • יהיה סיכוי גבוה לשלם הפניות וקישורים עם אתרים לאומיים (כמו הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה על שם ליאון לוי, 'מאגרים' באקדמיה ללשון וויקיטקסט).
  • יהיה מנוף גדול לחוקרים להוציא ספרי מחקר נוספים, היות וצופים שהספר יגיע לחשיפה מלאה.
  • יהיה רצון לסריקת ספרי פירוש המגילות שטרם נסרקו (ראו רשימה בהמשך).

 

[1] הנגישות למלל-טקסט של מגילות קומראן ולרוב המחקרים הינו רק מחיבור רשום של משתמשי אקדמיה לספריות אקדמאיות (או הגעה פיזית לספריות), ובכך מוגבלת הנגישות של הקהל הרחב לחשיפה ולדיון בתורות העתיקות והמרתקות של העם היהודי. אמנם יש אתר חדש של רשות העתיקות ובו צילומים (באיכות מעולה) של חלק מהמגילות (ועוד 3 מגילות באתר מוזיאון ישראל), אך אלו צילומים ללא שכתוב המלל-טקסט, וללא פירוש (ואף ללא סדר ידידותי לחיפוש).

[2] ייתכן שפרסום זה כבר יתקדם באתרים אחרים: לאחרונה אתר האקדמיה ללשון – 'מאגרים' העלה את המלל-טקסט, אך רק בקטעים של מספר שורות. אתר http://cal1.cn.huc.edu מפרסם המלל-טקסט בארמית בלבד. אתר ויקיטקסט מפרסם מיעוט של המלל-טקסט. אונ' בריל מפרסמת כספר מקוון את כל המלל-טקסט אך לצפייה בלבד – ללא אפשרות העתקה, וללא אפשרות רכישה.

כניסות: 16927
קטגוריה: הספרים החיצוניים עידכון אחרון ב-שישי, 07 פברואר 2020 נכתב על ידי עורך אתר הדפסה דואל

אתר מגילות קומראן/ים המלח The DeadDea Scrolls

סקירת מגילות קוּמְרָאן, סיכום מחקרן והצעות להשתלשלות מסורותיהן בתושבע דרך החסידים. סיכום מחקרים, ניתוח והשוואה לספרות הפרושים-חז"ל ולספרים החיצוניים בבית שני. זיהוי הכתות שהתפתחו מעדת-היחד: האיסיים, בייתוסים, צדוקים, פרושים והיחס לבית חשמונאי-המקבים.

דוא"ל של עורך האתר: scrollsqumran@gmail.com, פנייה מקוונת באתר: לחץ כאן